Silah bırakma sonrası çarpıcı sözler: “Türkiye’yle çarpışmak yanlıştı”

PKK’nın silahlarını bırakmasıyla tüm dünya tarihi bir ana tanıklık etti. Türkiye ve Ortadoğu için yeni bir döneme girilirken siyasiler, akademisyenler ve gazeteciler Haber7’ye özel kritik açıklamalarda bulundu.

Silah bırakma sonrası çarpıcı sözler: “Türkiye’yle çarpışmak yanlıştı”
Yayınlama: 11.07.2025
A+
A-

Haber7-ÖZEL

Türkiye yarım asırlık terör belasından kurtularak Terörsüz Türkiye sürecine girmiş bulunuyor. MİT ve TSK’nın yakın gözetimi altında titizlikle sürecin takip edilecek olup, ilk etapta 30-40 kişinin silahları bıraktı.

41 yıllık PKK terörünün sonu için ilk adım atılırken PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısı ile örgütün kendini feshetmeye yönelik çağrısı yeni bir evreye geçti.

Sabah saatlerinde Kuzey Irak’ta Süleymaniye’de Casana Dağı’nda silahların yakılmasıyla süreçte kritik eşik aşıldı.

PKK’nın silah bırakmasına yönelik başlayan tarihi sürece ilişkin siyasiler, akademisyenler ve gazeteciler Haber7‘ye özel kritik değerlendirmelerde bulunarak, Türk ve Kürt halkı için ülkenin barışına yönelik büyük bir adım olduğu ifade edildi.

Silah bırakma sonrası çarpıcı sözler:

ŞEYHANLIOĞLU: DÜNYA BÖYLE BİR YÜKÜ KALDIRAMAZ

Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise, Ortadoğu’nun doğal kaynaklar bakımından en zengin coğrafya olduğunu konumu itibariyle dünyanın geçiş noktası olduğu ve barışın bölgesel olarak katkılarına değindi.

Şeyhanlıoğlu, “Bu bölgeyi kontrol eden dünyaya hakim oluyor. bugün bu coğrafyada en büyük ülke son 150 yılda Türkiye oldu. Türkiye’de maalesef son 50 yılda batı kökenli ideolojiler ve terör örgütü gibi kurumsal yapılarla oyalandı, iç darbeler dolduruldu. 50 yıllık PKK maliyeti nerden baksanız 40 milyon doları aştı. O dönemden beri 2 bin kadar köy boşaltıldı. Irak’ta 500 civarı köy boşaltıldı.

Irak ile Türkiye arasında kalkınma projesi hazırlanıyor 3 yıl sonra bitecek. Bunun bu coğrafyaya katkısı ise 30 yıl içinde 20 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. 50 yıldan fazladır zarardan başka bir şeyi olmadı. Dünyada hiçbir ülke böyle bir yükü kaldıramaz.” dedi.

“FELAKET RAHMETE DÖNÜŞÜYOR”

Şeyhanlıoğlu, “Süreci başlatan Sayın Cumhurbaşkanı ve Devlet Bahçeli süreci eliyle söndürdü. Ortadoğu ve dünya barışı için tarihi bir adım attığı için Nobel’e aday gösterilmelidirler. Felaket bir rahmete dönüşüyor. Hem ekonomik hem sosyal hem askeri, hem uluslararası ilişkiler boyutuyla Türkiye bu enerjiyle bölgenin ana aktörü olacağı gibi “Büyük Türkiye” olarak adımını atmış olur.  Tarihteki gereksiz bir çatışmayı sonlandırmış olur.

Aynı anda Suriye ve Irak’ta Türkiye ile birlikte Fırat Nehri’nin suları Harran Ovası Suriye’nin Fırat’ın doğusundaki toprakları ve Musul ovasını kullanacak. Ankara- Bağda -Erbil arsında tarihi bir dönüm noktasında bulunuyoruz.” ifade etti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.